Innerlijke kindsdelen flusiteren
Anton Steijn
09/21/2024
4 min
0

Traumatische ervaringen en innerlijke kindsdelen

09/21/2024
4 min
0

Hoe het verleden ons heden vormt

Traumatische ervaringen hebben een diepe en langdurige invloed op ons mentale en emotionele welzijn. Een van de meest interessante, maar ook complexe, manieren waarop trauma zich manifesteert, is door de fragmentatie van onze persoonlijkheid in wat vaak wordt aangeduid als “innerlijke kindsdelen”. Deze delen blijven vastzitten in de leeftijd van de traumatische ervaring, zelfs wanneer we fysiek en chronologisch verder groeien. Het begrijpen van deze innerlijke delen en hun rol in ons dagelijks leven is cruciaal voor genezing en het ontwikkelen van een gezonde relatie met onszelf.


Het fragmenteren van het zelf door trauma

Wanneer iemand een traumatische ervaring doormaakt, vooral in de kindertijd, kan ons systeem zich als beschermingsmechanisme opsplitsen in verschillende ‘delen’ of sub-persoonlijkheden. Het kind heeft mogelijk niet de emotionele, cognitieve of sociale middelen om trauma volledig te begrijpen of te verwerken, zeker niet op jongere leeftijd waar de hersenen nog niet volgroeid zijn. Hierdoor worden deze pijnlijke ervaringen vaak niet goed geïntegreerd in de identiteit.

Er ontstaan dan verschillende 'delen' die ieder een specifieke rol spelen. Deze delen kunnen bijvoorbeeld:

  • De pijnlijke ervaring proberen te vermijden.
  • Emoties dempen die te overweldigend zijn om te voelen.
  • Een rol aannemen die dient om het innerlijke kind te beschermen tegen verdere schade.

Deze delen kunnen blijven vastzitten in de leeftijd waarin het trauma plaatsvond, en zij behouden vaak de overtuigingen, emoties en gedragingen die op dat moment functioneel waren. Een vijfjarig kind dat bijvoorbeeld verwaarloosd is kan een deel creëren dat zich verantwoordelijk voelt voor de emoties van anderen, om zo liefde en aandacht te krijgen. Dit patroon kan blijven bestaan tot in de volwassenheid, zelfs wanneer het niet meer passend is.


Beschermers, helpers en saboteurs

De innerlijke delen kunnen verschillende rollen aannemen. De meest voorkomende rollen zijn beschermers, helpers en saboteurs. Deze rollen zijn in eerste instantie bedoeld om het individu te beschermen tegen herhaalde trauma's, maar kunnen later in het leven destructief werken als ze niet aangepast worden aan de huidige realiteit.

1. Beschermers
Beschermers zijn delen die actief werken om het innerlijke kind te verdedigen tegen verdere schade. Ze proberen pijn te voorkomen door bijvoorbeeld emoties af te sluiten of ons te behoeden voor situaties die op de traumatische ervaring lijken. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in:

  • Vermijding van intimiteit of kwetsbaarheid.
  • Overmatige controle of perfectionisme.
  • Het vermijden van confrontaties of moeilijke gesprekken.

Hoewel deze beschermers aanvankelijk goed bedoeld zijn, kunnen ze in de volwassenheid vaak problematisch worden. Ze kunnen ons ervan weerhouden authentieke relaties aan te gaan of diepgaande emoties te ervaren, waardoor groei en heling belemmerd worden.

2. Helpers
Helpers zijn innerlijke delen die zich richten op het zorgen voor anderen of het plezieren van anderen om goedkeuring te verkrijgen. Dit is vaak een copingmechanisme dat in de kindertijd ontstaan is, wanneer het kind dacht dat door voor anderen te zorgen of zichzelf onzichtbaar te maken, het liefde of veiligheid kon verkrijgen. Volwassenen met een sterk helper-deel kunnen:

  • Moeite hebben met grenzen stellen.
  • Zich schuldig voelen wanneer ze niet voor anderen zorgen.
  • Hun eigen behoeften onderdrukken om goedkeuring van anderen te krijgen.

Hoewel het helpen van anderen een nobele eigenschap kan zijn, kan een ongezonde helper de eigen behoeften volledig negeren en uiteindelijk leiden tot uitputting of wrok.

3. Saboteurs
Saboteurs zijn vaak de meest uitdagende innerlijke delen, omdat ze gedrag vertonen dat in strijd lijkt te zijn met ons eigen belang. Deze delen zijn echter niet slecht; ze hebben gewoon een vervormd beeld van hoe ze ons beschermen. Een saboteur kan bijvoorbeeld iemand ervan weerhouden om risico’s te nemen of nieuwe dingen te proberen uit angst voor mislukking of afwijzing. Gedragingen van saboteurs kunnen zijn:

  • Zelfdestructief gedrag, zoals verslaving of zelfondermijning.
  • Het afbreken van relaties die te dichtbij komen.
  • Het saboteren van succes door bijvoorbeeld projecten nooit af te ronden.

Saboteurs zijn vaak ontstaan als een manier om pijnlijke ervaringen te vermijden, maar in het volwassen leven kunnen ze ons tegenhouden van het bereiken van ons volledige potentieel.


Hoe deze delen onze volwassenheid beïnvloeden

Hoewel deze delen aanvankelijk bedoeld waren om ons te beschermen, kunnen ze ons op volwassen leeftijd belemmeren in het opbouwen van gezonde relaties, het najagen van doelen, en het ervaren van emotionele vrijheid. Ze kunnen ons verstrikt houden in oude overtuigingen en gedragingen die niet langer functioneel zijn, zoals:

  • Angst voor afwijzing, zelfs in veilige relaties.
  • Het herhalen van destructieve patronen in werk en privé.
  • Het ervaren van constante interne conflicten en verwarring.

Veel van de gedragingen en gevoelens die ons in de volwassenheid belemmeren, kunnen terug te voeren zijn op deze innerlijke delen die nog steeds vastzitten in een kinderlijke staat. Het is alsof deze delen ons volwassen zelf ondersneeuwen en ons ervan weerhouden om volledig aanwezig te zijn in het hier en nu.


Genezing en integratie van innerlijke delen

Genezing begint met het herkennen en erkennen van deze innerlijke delen. In therapieën zoals regressietherapie, hypnose, familieopstellingen en innerlijk-kindwerk, worden deze delen zichtbaar gemaakt en hun rol in het individu. Door deze delen te erkennen en te valideren, kunnen we beginnen om de onderliggende behoeften te begrijpen. Soms gaat het om het kind-deel geruststellen dat het nu veilig is. Andere keren moet het volwassene leren hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen zonder de oude copingmechanismen.

Een belangrijk doel in het helingsproces is integratie. Dit betekent niet dat deze delen volledig verdwijnen, maar dat ze volwassen worden en hun rol aanpassen aan de huidige realiteit. Een beschermend deel kan bijvoorbeeld leren dat het veilig is om kwetsbaar te zijn in bepaalde situaties, terwijl een helper-deel kan leren dat het oké is om voor zichzelf te zorgen zonder schuldgevoel.


Conclusie

Traumatische ervaringen hebben de kracht om ons te fragmenteren in verschillende innerlijke delen die ons in zowel positieve als destructieve manieren kunnen beïnvloeden. Door te werken met deze delen, ze te erkennen en te begrijpen, kunnen we als volwassene een meer geïntegreerd, vrij en authentiek leven leiden. De weg naar genezing begint bij het omarmen van ons hele zelf, inclusief de delen die we lange tijd misschien hebben vermeden of niet hebben begrepen. Alleen dan kunnen we volledig aanwezig zijn in ons leven, met zowel ons verleden als onze toekomst in balans.

Reacties